Thursday 24 December 2020

Kerstmis 2020: Het Kerstverhaal van oma en opa Anna en Joachim.

 Broeders en zusters,

Elk jaar vieren we samen Kerst, ook dit jaar waarin alles anders is, we luisteren naar het oude verhaal van 2020 jaar geleden. Over een man en een vrouw die weg moeten van huis en haard en op een vreemde plaats, waar geen plek voor hen is moeten verblijven. De vrouw krijgt daar in een stal in Bethlehem een kind, een kind dat alles anders zal maken, een kleine Koning. We lezen dat verhaal elk jaar. En hoe vaak we dat ook doen, het gaat nooit uit de tijd.

Maar er zijn verhalen daar om heen.  Ik wil één zo`n verhaal vertellen. De Traditie van de Kerk spreekt over de moeder van Maria, Anna, en haar vader Joachim. En in deze stille en donkere dagen moest ik veel aan hen denken. Oma en opa Anna en Joachim. Zij horen ook thuis in ons kerstverhaal.

Oma Anna woont met opa Joachim in Jeruzalem. Normaal komt elke kerst Maria op bezoek maar dit jaar is anders. Het is stil in huis. 

Er gelden in het hele land strenge regels over wie waar heen mag!. De ene moet naar die plaats en de ander naar die. En je mag niet zelf uitmaken waar je gaat of staat. Of met hoeveel mensen je samen wil komen. Dit jaar is alles anders dan normaal. Het is het jaar 0, het jaar waarin alles anders is, een jaar waar van iedereen hoopt dat het gauw voorbij zal zijn.

Vooral opa Joachim, ik stel me voor dat hij veel moppert op de regels. Over welke nieuwe regel er nu weer is, op wat niet mag, en wie wel wát mag, en dat het niet eerlijk is. Joachim mag niet meer zo lang op internet van Anna. “Dat is slecht voor je hart”, zegt ze dan.

Oma Anna denkt aan haar jongste dochter Maria, die nu ongeveer uitgerekend zou moeten zijn. En in plaats van dat ze samen met Jozef in hun gezellige huis in Nazareth zijn of fijn op bezoek in Jeruzalem, moeten ze helemaal naar Bethlehem toe. En ze is nu ongeveer uitgerekend. “En je zal zien dat er vast geen plek meer is in de herberg” bromt opa Joachim. Hij had tóch even op internet gekeken en zag natuurlijk dat alles volgeboekt was.

De schrik slaat oma Anna om het hart. Hoe moet dat allemaal goed komen? Bethlehem is niet eens zo ver weg maar dat maakt nu niet uit. Je mag er niet zomaar heen, en mensen uit Bethlehem mogen niet naar Jeruzalem. Zonder een apart pasje mag je niet langs de wegafzetting.

Het is maar een verdrietige kerst dit jaar. Oma Anna moet er diep van zuchten en staart naar buiten. Maar dan ziet ze iets bijzonders, in de hemel, nét boven Bethlehem. Er straalt een heldere ster. Één die zij nog nooit gezien heeft. “Joachim, kom eens gauw!” zegt ze en ze wijst naar die nieuwe heldere plek.  En Joachim is zo onder de indruk dat hij helemaal vergeet te mopperen. Het lijkt wel alsof de ster iets aanwijzen wil: het licht valt op Bethlehem, waar Jozef en Maria zijn. Iets daarbuiten eigenlijk, maar dat maakt vast niet uit. 

Joachim en Anna houden elkaar vast en kijken elkaar aan, en begrijpen dan dat alle duisternis ook weer voorbijgaat en het licht sterker is dan alle duisternis bij elkaar. Er staan grote dingen te gebeuren, er komt een nieuw begin, dat is zeker. En voor het eerst in lange tijd krijgen Joachim en Anna het gevoel dat het tóch goed gaat komen. Hoe vervelend alles nu ook is.

Einde

Broeders en zusters. Ik heb de afgelopen maanden veel verhalen gehoord van mensen die het moeilijk hebben. Die opzagen tegen Kerst of het zelfs helemaal niet wilden vieren. Het is zo`n vervelend jaar geweest. Er zijn naasten ziek geworden, soms zelfs overleden.

Mensen zijn bang voor hun werk, hun gezondheid, of die van mensen om hen heen. Sommigen zien hun levenswerk – hun bedrijf – in rook opgaan, of de verpleegkundige die al maanden non-stop doorwerkt niet weet hoe lang ze het nog vol kan houden. 

Dit is een jaar dat anders is dan andere jaren. Een beetje zoals het jaar nul, het jaar dat er wonderen gebeurden. God houdt niet op met het doen van wonderen. Met het sturen van licht in de wereld. En juist als het donker om ons heen is, zal het Licht sterker schijnen.

Het ware Licht,
dat iedere mens verlicht
komt in de wereld.

Dat is waar wij op hopen, dat is wat wij geloven. Dat is wat wij zien Vannacht. Bij onze Heer, in Bethlehem. Amen.