Saturday 20 June 2020

Goed Nieuws vanaf de Daken


In die tijd zei Jezus tot zijn apostelen:
“Weest niet bang voor de mensen.
Niets is bedekt of het zal onthuld,
niets verborgen of het zal bekend worden.
Wat Ik u zeg in het duister, spreekt dat uit in het licht,
en wat ge u in het oor hoort fluisteren,
verkondigt dat van de daken.
Weest niet bevreesd voor hen, die wel het lichaam kunnen doden
maar niet de ziel;
vreest veeleer Hem,
die én ziel én lichaam in het verderf kan storten in de hel.
Verkoopt men niet twee mussen voor een stuiver?
En toch zal buiten de wil van uw Vader
niet één mus op de grond vallen.
Bij u echter is zelfs iedere haar van uw hoofd geteld.
Weest dus niet bevreesd;
gij zijt toch meer waard dan een zwerm mussen.
Ieder die Mij bij de mensen belijdt,
zal ook Ik als de mijne erkennen bij mijn Vader, die in de hemel is.
Maar ieder die Mij zal verloochenen tegenover de mensen,
zal ook Ik verloochenen
tegenover mijn Vader die in de hemel is.”


Broeders en zusters in Christus



Ik sprak een tijdje geleden een vriend. Het is iemand die heel goed is onderlegd hij weet heel veel over politiek en maatschappelijke problemen. We hadden het over de coronacrisis en wat dat allemaal met mensen deed. En waarom juist nu er zoveel onrust is, en zoveel onlusten uitbreken. 


Hij zei toen: in een crisis wordt alles zichtbaar en vooral hoe bij mensen en in landen de zaken er werkelijk voorstaan. 


In een crisis wordt alles zichtbaar. Alle energie die er normaal is om maskers op te houden en vermommingen uit te zoeken ontbreekt nu. De maskers vallen op de grond en de schmink loopt uit in de regen. Dan is er geen schone schijn meer en zie je waar je mee te maken hebt: van aangezicht tot aangezicht.


Een wijs inzicht, denk ik. Als u het mij al eens vaker heb horen gebruiken is het omdat ik die uitspraak gelijk geleend heb voor eigen gebruik.


Als alles in de wereld zichtbaar wordt, alle geweld, ongeduld en lelijkheid niet meer weggeduwd kan worden – dan is dat geen vrije keuze geweest. Er is geen moment geweest dat de wereld zei: “nu laat ik mijn masker vallen”. Nee, het wordt voor ze gedaan. Mooie woorden en bezweringen werken niet meer.


Nu staat de wereld voor de spiegel, onder een TL-balk en het is niet fraai. Het zal nog een lange weg zijn voordat men weer op adem gekomen is en kan proberen aan zichzelf te werken. Hopelijk grijpt men deze kans en gaat men niet zo gauw mogelijk weer maskers dragen.


Ook in de Kerk bestaan dit soort problemen, maar dan omgekeerd. Daar gaat het over in het Evangelie. Jezus spreekt zijn leerlingen toe. De boodschap die hij voor hen heeft is dat ze niet bang moeten zijn voor de wereld en transparant moeten zijn over wat ze van Jezus geleerd hebben. Je ja moet een ja zijn en je nee een nee!


Als je openlijk spreekt over God, over de noodzaak dat de wereld verdwaald is geraakt en zich weer met God moet verzoenen, over dat je waardigheid als mens niet afhangt van je leeftijd, of waar je wiegje staat of hoeveel geld je uit kan geven, dan kun je veel kritiek krijgen. Misschien worden er dan zelfs lelijke dingen over je gezegd. Je kan je baan kwijtraken. En in sommige landen dreigen nog ergere dingen. 


Het is dan heel makkelijk om ook een soort masker op te zetten, niet zo zeer om anders te worden dan wie je bent, maar om niet zo op te vallen. Een soort camouflagemasker. Dat kan heel veilig voelen, zeker in een land waar schuilkerken eeuwenlang de gewoonste zaak van de wereld waren. De katholieke emancipatie is alweer een tijdje achter ons (maar ook weer niet zó lang geleden) maar hoezeer de katholiek ook uit de schuilkerk gehaald is, de schuilkerk is nog niet uit de katholiek. Nog steeds niet. Die schuilkerk woont nog steeds in ons hoofd. 


Een camouflagemasker valt niet zomaar af, zelfs een grote crisis kan ons daar niet toe dwingen. De Kerk is immers niet de wereld. De Kerk, alle gedoopte christenen, hebben een radicale vrijheid gekregen om de Heer na te volgen, of om het wat rustiger aan te doen. Om antwoord te geven op de roepstem van de Heer, of om het luisteren naar zijn stem nog even uit te stellen. Niemand dwingt ons maskers op te zetten en niets dwingt ons ze af te nemen. 


We mogen vrij zijn, als kinderen van het Licht om te spreken over wat ons ter harte gaat, voortbewogen door de Geest die leven geeft, tot heil van alle mensen. Vrij van angst, gedragen door de Vader.


Amen.