Saturday 8 January 2022

Kiezen en gekozen worden

 

Beste vrienden,

 “Ik weet niet meer wat ik moet doen”, zo hoorde ik laatst iemand tegen mij zeggen. “Je kan nergens plannen op maken, ik weet niet welke regels er volgende maand gaan gelden of niet. Het enige wat ik weet is dat, als je geluk hebt. Je een week van te voren wat hoort. Of de scholen opengaan. Of niet. Of mijn winkel open kan. Of niet. Of er wat van beloftes terecht komt. Of niet. Gek word je er van”

Ik begrijp dat gevoel. Je weet niet meer wat je denken moet. De één zegt op internet: het valt allemaal wel mee. Die laat een grafiek zien met een dalend lijntje. Gemaakt door een professor in Kaapstad. Dan valt het vast mee. Hoop je.

Maar de ander zegt: het valt helemaal niet mee. Het wordt heel erg. Die laat een grafiek zien met een stijgende lijn. Een heel erg stijgende lijn. Een grafiek gemaakt door een professor in New York.

Dan valt het misschien niet mee. Maar je weet het niet.

Je weet niet welk scenario je kiezen moet, en of de keuzes die je maakt de goede gaan zijn. En vroeger konden we dat altijd wel. Dachten we. We vonden onze keuzes altijd zo belangrijk. We maakten voor belangrijke keuzes prognoses. We wogen voor- en nadelen af. Uiteindelijk maakten we dan onze keuze en ook al loopt het avontuur altijd wat anders dan we dachten, we hadden toch ook een aantal voorspellingen goed. Dat is nu moeilijk voor te stellen. De wereld die we dachten onder controle te hebben heeft haar eigen plan getrokken en trekt een lange neus naar ons.

In dergelijke tijden van onzekerheid is het dan goed om pas op de plaats te maken. Dan hebben we een kans om in het Evangelie te lezen wat de werkelijke wijsheid van vandaag is.

We lezen in het Evangelie over de doop van Jezus in de Jordaan. We lezen interessante dingen in dat Evangelie. Tegenwoordig denken we vaak dat alles om keuzes draait. Maar we lezen hier niets over dat Jezus er voor koos zich te laten dopen. De enige die hier kiest, of liever, vertelt van zijn keuze, is God zelf, wanneer hij zegt: dit is mijn Zoon, in wie ik welbehagen heb.

God heeft Jezus uitverkoren, vanaf het vroegste begin, vanaf Maria Boodschap aan, heeft Hij Hem aangewezen als de Redder en Verlosser. En in Hem zijn wij uitverkoren.

God koos Jezus Christus, in Jezus Christus zijn wij uitgekozen om met God te kunnen leven.

Wat een beslissing! En God is het die dit besluit. Hij wikt niet. Hij weegt niet. Hij kijkt niet naar grafiekjes. Hij staat niet perplex van alle mogelijkheden. Hij is niet murw geslagen door alles wat er gebeurt.

God kiest voor de mens. Dat is de belangrijkste keuze in ons leven. Een keuze die wij zelf niet treffen. God doet het voor ons.

God kiest voor ons. Hij laat ons niet los. Ook als wij door de bomen het bos niet meer zien en niet meer weten welke mensen wij geloven moeten. God kiest voor ons in Christus.

Dat betekent nog niet dat wij dan achterover moeten zitten als in onze strandstoel op een vakantiebestemming. Dat wij Gods keuze alleen maar over ons heen laten komen. Het vraagt ook iets van ons. Er gaat ook wat aan vooraf, voordat die zon voor ons kan schijnen.

Als we Gods keuze leidend laten zijn in ons leven kunnen we hopelijk iets minder bezig zijn met die keuzes van onszelf. Niet dat ze onbelangrijk zijn. We leven nu eenmaal niet van de wind. We hebben verantwoordelijkheden en die willen we zo goed mogelijk volbrengen. Het is begrijpelijk dat we gefrustreerd zijn wanneer de weg die we moeten gaan niet duidelijk aangegeven is.

Maar onze keuzes zijn niet de belangrijkste die er zijn

Hoeveel geweldige beslissingen die we ook nemen, ze gaan ons nooit méér maken dan rijk en succesvol. Je wordt er geen kind van God van.

Hoeveel zware fouten we ook maken, hoe slecht we risico’s ook inschatten. Zelfs als je alles verliest, en je je schuldig voelt, dan nog is er niets dat Gods “Ja”, dat Hij tegen je heeft uitgesproken , doorbreekt.  

Als we dat beseffen, leren we hopelijk ook een beetje leven met de onmogelijkheden van ons leven. We kunnen niet de hele dag de juiste beslissingen nemen. We weten niet hoe de toekomst er uit ziet en daarmee weten we niet op voorhand of onze keuzes de “juiste” of de “verkeerde” zullen zijn.

Als we met verantwoordelijkheidsgevoel en respect voor de feiten onze keuzes maken dan hebben we het goed gedaan, ongeacht of later zal blijken dat we geluk of pech hadden. Want al onze keuzes staan in het licht van Gods keuze voor ons.

Niets wat wij doen kan Gods keuze voor ons veranderen. Je kan die keuze niet verdienen, je kan Gods belofte zélf niet verbreken. Die belofte blijft staan, je kan er alleen van weglopen. Maar je mag ook elke keer weer terugkomen. Dat is hoe die belofte werkt.

De uitnodiging om die belofte waar te maken blijft ons hele leven  geldig.

Laten we dan voor die belofte kiezen. Juist in moeilijke tijden, wanneer de verleiding om koste wat kost stenen in brood te veranderen, de gang van de wereld in onze macht te krijgen, en enorme risico’s te nemen in het zicht van diepe diepten zo groot is.

Dat God u zegene in dit jaar.

Amen.