Saturday 14 March 2020

Verkondiging en mededeling voor zondag 15 maart 2020


Liever luisteren? De audioversie vindt u hier.

Beste parochianen van de Dominicus, Petrus- en Paulus- , Joannes de Doper- en Sint Michaëlparochie in Alkmaar, Oudorp, Bergen, Schoorl en Zuidschermer. 

Broeders en zusters. Beste meelezers en luisteraars.

Dit weekend vinden er geen vieringen plaats in de katholieke kerken in ons bisdom Haarlem-Amsterdam. Deze maatregel geldt minstens tot 31 maart. De weekvieringen vinden voorlopig nog wel plaats al zal hun functie en voortgang steeds worden geëvalueerd. Als u niet gewend bent naar deze vieringen te gaan, of u geen robuuste gezondheid hebt wil ik u vragen niet naar deze vieringen te komen. Ze zijn géén vervanging voor de zondagsmis.
Ik zal deze zondag een stille mis vieren – zonder aanwezigen - voor de intenties van onze gemeenschappen.

De Laurentiuskerk in Alkmaar en de Laurentiuskerk in Oudorp zijn zondag open voor gebed. De Laurentius Alkmaar van 10 tot 13 uur en de Laurentius in Oudorp tussen 09.15 en 10 uur.

Normaal zet ik altijd mijn preek online. Dat zal nu een wat andere vorm aannemen. Ik zal kortere overwegingen blijven delen op verschillende sociale media. Ook op deze manier willen we het kerkelijk leven zo veel mogelijk voortzetten.

We moeten de komende tijd leren omgaan met veel onzekerheden. We zijn onze vaste plaatsen van gebed en onze vaste routines tijdelijk kwijt. Dat gevoel van verwarring en ontheemd-zijn neemt ons mee naar het Evangelie van deze zondag.

Jezus en zijn leerlingen trekken door het land van de Samaritanen. Een vreemd land waar ze niet welkom zijn. Ook kijken de leerlingen neer op de Samaritanen – ze bidden op de verkeerde manier en op de verkeerde plaatsen. Hun religieuze kompas is niet gericht op de stad Jeruzalem - waar de Tempel staat als het hart van het joodse geloof – maar op de berg Gerizim waar hun eigen heiligdom staat.

Beide groepen zijn verknocht aan hun vaste plek en voelen grote vijandschap naar mensen die hun heil op een andere plaats zoeken. Jezus trekt zich echter niets aan van de lange historische gevoelens van haat en vijandschap tussen de twee groepen en spreekt met een vrij hart tot de Samaritaanse vrouw.

Hij kent haar door en door, alsof zij een oude vriendin van hem was. Een vriendin met een moeilijk leven achter de rug, met veel problemen in haar intieme en relationele leven. Jezus laat zo zijn betrokkenheid bij haar zien. Hij legt haar leven niet bloot om haar te vernederen, in de hoek te zetten of te veroordelen, maar om haar als het ware een hand op de schouder te leggen. Zo laat Hij zien wie Hij is, de Messias die de poorten van Gods Koninkrijk voor ons open maakt.

Alle vreemdheid is in één keer weg, de kloof die tussen mensen gaapt en ons elkaar doet wantrouwen. Jezus legt tenslotte uit dat hoe verknocht we ook zijn aan een plaats – of dat nu de Tempel in Jeruzalem is, of de Berg Gerizim in het land van de Samaritanen, het uiteindelijk gaat om iets dat groter is dan die plaatsen: Geest en Waarheid.

Ook wij zijn verknocht aan onze eigen plekken – in en rond Alkmaar onze zeven kerkgebouwen waar we nu niet naartoe kunnen om samen te vieren, elkaar te spreken, te ontmoeten.

Het voelt alsof we opeens door een vreemd land moeten reizen, een land waar gevaar heerst, een land waar een ziekte heerst die ook ons zou kunnen treffen… Een land waar minder vertrouwen is en minder dingen vanzelfsprekend zijn.

Maar ook buiten onze vaste plekken kunnen wij in geest en waarheid leven. Blijf in contact met de mensen om u heen. Bel elkaar op,  neem tijd voor elkaar.

Spreek met anderen, ook over uw bezorgdheid, en versterk elkaar zo. Spreek elkaar moed in en help elkaar waar nodig. Bijvoorbeeld bij het boodschappen doen of het ophalen van medicijnen.

Het is begrijpelijk dat u zich onzeker voelt met zoveel angstige berichten op de televisie en de radio. Laat u niet meeslepen door emoties en luister goed naar instructies van de overheid. Doe wat u moet doen maar neem geen onnodige risico’s. Probeer grote groepen zoveel mogelijk te vermijden.

Deze zondag wordt zoals altijd de televisiemis uitgezonden op Nederland 2 om 10.00

Ik wil u aanraden de komende tijd door middel van deze uitzending, of andere vieringen die op het internet worden uitgezonden mee te leven met de liturgie van de kerk.

Wanneer u naar de eucharistieviering op TV kijkt beseft u dan alstublieft dat u niet alleen bent! Heel veel mensen kijken samen met u mee. Door heel het land.

We hebben tijdelijk geen vieringen meer, geen plaats waar we ons normaal thuis voelen bij God. Maar overal waar wij zijn is ook God aanwezig. Hij is onder ons in zijn Woord, waar we elke dag uit mogen lezen, in Zijn Geest – de Geest van kracht, wijsheid en geloof is Hij altijd bij ons.

Hij laat ons niet los. Hij wijst ons de weg: in Geest en Waarheid.

Amen.