Saturday 11 April 2020

Het Lege Graf


Broeders en zusters, beste mensen. 

De leerlingen vinden vanavond een leeg graf terug. Het graf van hun leraar, hun vriend Jezus. Hun vriend van wie zij geheel onverwachts, afscheid hebben moeten nemen. Hem haastig in dat zelfde graf moesten leggen waar ze nu bij staan.

Dat lege graf.

En zoals ze niet begrepen waarom juist Jezus dood moest gaan - Die mens in het midden van zijn leven, vervuld met kracht van boven – zo begrijpen ze niet wat ze hier vinden.

Ze zijn helemaal uit het veld geslagen.

Geloof komt niet vanzelf. Het is niet dat de leerlingen het lege graf zien en denken “O kijk, alles komt goed, hier heeft Jezus het heel vaak over gehad. Lijden, sterven, verrijzen.” Nee. Dat besef is er nog niet. Die moet groeien.

Ook in ons leven gaat dat zo. De leerlingen zijn geen volstrekt andere mensen dan u en ik. Ook wij staan in ontreddering wanneer we horen van alle mensen die ziek zijn, en als we horen dat mensen zijn komen te overlijden.

Sommige mensen overlijden na een lang leven, maar anderen zijn nog in de kracht van hun bestaan. Het afscheid, als bij de dood van Jezus, kort. Haastig. In ontreddering.

Ook wij zullen ontdekken dat hun graf ooit leeg zal zijn. Jezus Christus, de eerstgeborene uit de doden, neemt zijn broeders en zusters mee. Laat hen delen in zijn Verrijzenis.

Zo zal het zijn. Ook al is dat besef er nog niet. Ook al moet dat nog groeien.

Als we naar buiten kijken voelen we dat het lente is. De wisselingen van de seizoenen gaat altijd door. De natuur komt weer op gang. En wat in de natuur leeft, komt weer tot groei. Dat is niet tegen te houden.

In ons hart kan het nu nog winter zijn. Alles lijkt kaalgeslagen, bedolven onder een laag van sneeuw en ijs. Maar over die kale vlakte is een zon opgegaan. Jezus Christus, de Levende. Dood en winter hebben geen macht over ons. 

De kale steppe zal bloeien, sneeuw en ijs zullen verdwijnen. Gods kracht zal nooit uitdoven. Zo zal het zijn. Ook al is dat besef er nog niet. Al moet dat nog groeien. 

Die belofte wil ik vandaag met u delen. De dood is verslonden. Wij zullen het zien. Met eigen ogen. Amen, en zalig Pasen.