Saturday 20 April 2024

Eerste Communie 2024

 

Woord van Welkom

Beste kinderen, beste ouders en familie, beste vrienden,

 

Van harte welkom op dit feest van geloof. De Eerste Communie. 36 kinderen.  En u allemaal hier, familie, vrienden. Wat mooi! En zoveel mensen overal vandaan. Het wordt vaak gezegd dat we een wereldkerk zijn, maar nu zien we dat ook in de praktijk: hier in Alkmaar, om ons heen. De wereld waar wij mee verbonden zijn is niet ver weg maar hier en nu heel concreet.

Zo zal ook onze toekomst zijn: hier zit een nieuwe generatie die op nieuwe manieren met elkaar verbonden zal zijn. Zij gaan een hoopvolle toekomst tegemoet.

Jullie kinderen, van harte welkom, op jullie feest. Jullie mogen voor het eerst Jezus ontvangen in de Heilige Communie. Hij wil zo bij jullie zijn, en jullie blijven bezielen op het pad dat jullie zullen gaan. En wij gaan met jullie mee.

 

Verkondiging

 

Beste kinderen, beste ouders en familie, beste vrienden,

Wat feestelijk om hier samen te zijn op deze viering van de EHC. Zoveel kinderen, zo veel ouders en familieleden, samen rond het woord van God en de tafel van de Heer. We hebben de woorden uit het Evangelie gehoord. Over de opdracht van Jezus: alles wat we doen voor anderen, doen we ook voor Hem. Dus moeten we ons inzetten!

Dat hoort bij wie we zijn. We heten samen: de Katholieke Kerk. En het woord Katholiek dat betekent, in de taal van lang geleden: voor iedereen. Wij zijn allemaal lid van de Kerk Voor Iedereen, daar horen we samen bij.

Dat vieren we op sommige bijzondere momenten. Als we kinderen en grote mensen dopen. Vandaag bij de Eerste Communie, en later bij het Vormsel. Maar vandaag dus de Eerste Communie.

Jullie, kinderen hebben veel geleerd, je goed voorbereid. De één bij de EC-groep bij mevrouw Liesbeth en mevrouw Ella, en de andere groep op de Europese School bij meneer Stijn. We hebben geleerd dat elke keer als we communie krijgen, dan vieren we samen-zijn. We vieren een samen-zijn met elkaar, op zondagen en feestdagen, en – nog belangrijker – vieren we dat Jezus samen is met óns. Hij komt ons zo dichtbij dat Hij ons eten en drinken wordt, de kracht van ons leven. Zo worden wij door hem bezield.

Zo krijgen we de mogelijkheid om er ook op uit te gaan, en wat we geloven ook waar te maken in de wereld. Voor alle mensen. We horen immers bij de Kerk Voor Iedereen. Dus moeten we ook – ieder op zijn eigen manier – bezig zijn met wat er met anderen gebeurt. Mensen dichtbij, en mensen ver weg. Dat klinkt als heel veel, maar ook wij zijn niet alleen. We doen het samen met elkaar, en samen met Jezus. In de Bijbel staat: als God met ons is, wie kan ons dan tegen houden?

Dus ook als het eens tegen zit mogen we daar aan denken.

Wij allen wensen jullie een mooie toekomst toe, vol van vertrouwen, geloof en inspiratie. Samen op weg. Amen.