Saturday 30 May 2020

Opdracht en Kracht


Broeders en zusters, beste mensen thuis. 

Een tijdje geleden kreeg ik een stembiljet in de bus. Een stembiljet voor de priesterraad. Dat is een raad die advies geeft aan de bisschop als hij moeilijke keuzes moet maken.

Bij dat stembiljet zat een overzicht van zo`n beetje álle priesters die in het bisdom werken. Als je dan die lijst doorloopt, naam voor naam, is één ding heel erg duidelijk: de katholieke kerk in dit bisdom is écht een wereldkerk! Er zijn hier priesters uit alle continenten. Uit Europa, Nederland, of andere Europese landen. Uit Amerika, Afrika, Azië, en er is zelfs een priester uit Nieuw-Zeeland! Dit zijn priesters van het bisdom, die hier lange tijd zijn, en ook missionarissen die hier een aantal jaren werken voor ze weer verder trekken, naar steeds andere landen.  

En niet alleen priesters komen overal vandaan! Als we om ons heen kijken zien we ook dat katholieke  gelovigen steeds vaker een internationale achtergrond hebben. Nederlandse gelovigen zitten binnenkort weer naast parochianen uit Italië, Polen of Vietnam. En als je daar over nadenkt kun je zien hoe bijzonder dat is.

Zeker in een tijd waarin mensen steeds meer langs elkaar heen leven, steeds vaker alleen contact hebben met mensen met dezelfde economische achtergrond, of onderwijsniveau. En wat een belangrijk getuigenis in een wereld waarin mensen tegen elkaar worden opgezet en afgerekend op hun afkomst, leeftijd, taal, huidskleur, en economische status.

Het feest van Pinksteren draait om zo`n getuigenis. De Heilige Geest vervult de leerlingen van Jezus en geeft hen de kracht om alle talen te spreken en te verstaan. Dan moeten we niet alleen maar denken aan Nederlands en Engels en Spaans. Maar ook de talen van het hart. De taal van de vreugde voor gelukkige mensen, maar ook de taal van verdriet als het leven tegen zit. De taal van geloof, de taal van de waarheid die in ons leeft, en ook de taal van nabijheid voor wie eenzaam is, en zich geïsoleerd voelt. En de taal van hoop in tijden waarin het leven moeilijk is. 

Deze opdracht die de leerlingen van Jezus vergezelt kent natuurlijk ook zijn beperking. Het spreken van al die talen is ook een leren spreken van al die talen. En zoals dat gaat wanneer je een nieuwe taal leert: dat duurt een hele tijd, en later - hoe goed je ook de grammatica kent en hoe groot je  woordenschat ook wordt - het kan altijd nog wat beter. 

Elk jaar kun je weer nieuwe vorderingen maken in al die talen. En daar gaat het om. De Geest vervult de leerlingen en de Geest geeft daarmee zowel een opdracht en kracht aan de leerlingen. Om die talen steeds vloeiender te leren spreken.

De Geest die kracht geeft maakt ook ruimte voor nieuwe wegen in een nieuwe tijd. Elke keer als we een verandering doormaken hebben we de Geest nodig om die bocht te kunnen nemen. Net zoals talen veranderen - er komen steeds nieuwe woorden en uitdrukkingen bij! - zo verandert ook onze tijd.

En vandaag, deze Pinksterzondag, we staan op de drempel van een nieuw tijdperk: Mgr. Punt, onze bisschop mag na bijna 22 jaar leiding te hebben gegeven aan het Bisdom Haarlem-Amsterdam, van paus Franciscus met emeritaat gaan. Mgr. Hendriks volgt hem morgen officieel op. Om 12:00 kunt u op de website van de kathedraal – via “Kathedraal TV” naar de speciale mis kijken waarin Mgr. Hendriks de bisschopszetel in zal nemen. Zeer aanbevolen.  Om 15:00 is dan een persconferentie waarop ook de nieuwe legerbisschop bekend zal worden gemaakt.

Hoe dan ook, de komende tijd wordt ook weer spannend. Hoe zal het allemaal gaan met ons bisdom, onze kerk in Noord-Holland en Zuid-Flevoland? We gaan het meemaken. 

Maar niet voordat we gebeden tot de Heilige Geest, dat hij onze nieuwe bisschop Jan en ook onszelf de kracht geeft om Zijn opdracht waar te kunnen maken: om ons de kracht te geven te getuigen van de waarheid in alle talen van het hart. 

Kom, Heilige Geest,
vervul de harten van uw gelovigen
en ontsteek in hen het vuur van uw liefde.
Zend uw Geest uit en alles zal herschapen worden.
- En Gij zult het aanschijn van de aarde vernieuwen.

Amen.